Google команди за ефективно търсене

Google, търсене в Гугъл, търсачка

По-малко популярни Google команди за по-лесно и ефективно търсене или допълнителна функционалност. Как да търсим по-лесно и ефективно за конкретни резултати в Googlе?

Google команди за ефективно търсене

„“ – търсене на точен словоред (фраза). Ще бъдат пропуснати резултати, ако между търсените думи има дори един знак повече.

site:класиране site:seo-supermen.com ще търси думата класиране в сайта seo-supermen.com. Можете да определите само домейна, по който да се филтрират резултатите, например: класиране site:.com. Това търсене би показало откритите резултати само в сайтове, с домейн .com. Не трябва да има интервал между site: и условието (класиране site:seo-supermen.com) seo-supermen.com – това ще ви покаже броят индексирани страници от съответния сайт.

 + – В търсенията се използва речник от синоними и резултатите често може да са твърде много и прекалено разнообразни. За да укажете, че искате да се търси точно и само тази дума то можете да поставите + пред нея, като оставите интервал между знака и думата. Същия резултат може да се постигне и при търсене на думата, оградена от кавички.

 –  – Знака „Минус“ може да се използва по следния начин: шрифтове серифни. В този пример google ще ви изведе всички сайтове, в които има думата шрифтове и ще изключи от тях тези, които имат и думата серифни. Т.е. google ще ви намери сайтове, в които има думата шрифтове и няма думата серифни. Задължително пред знака „Минус“ трябва да има интервал, понеже ако няма интервал шрифтове-серифни , то минуса се счита за тире.

 * – маска. Този символ може да се използва, когато търсите фраза, но някоя или част от думите може да бъде в различен вид. С поставянето на * на дадено място, google ще намери резултатите с различни думи на мястото на маската. Например: магазин за * ще ви върне резултати за магазин за дрехи, техника, хранителни стоки и т.н. Тази маска работи само за цели думи, не можете да я използвате за дописване на дума.

 ~ – Този знак може да се използва, когато освен посочената от вас дума, допускате и синоними: ~радвам ще ви върне страници съдържащи освен посочената дума, така и нейни синоними и разновидности.Например – радвам, смея се, щастлив, радостен, радост и т.н.

 ..  – Двете точки служат да задавате определен интервал на цифрите в съдържанието на страницата. Това е полезно, ако търсите по цена, дата или в друг подобен интервал от цифри. Например цена: книги 2..5 Важно е в определянето на интервала да не допускате интервали.

OR – Тази команда можете да използвате, за да търсите резултати с два параметъра. Например дрехи OR обувки Това търсене би ви върнало като резултат страници, които съдържат търсените думи Fiat Tipo и имат или 1992 или 1993 в съдържанието си. OR оператора винаги трябва да е с главни букви.

allinanchor – Ако започнете заявка с allinanchor, например allinanchor:SEO ще получите страници в които има линк с този текст.

allintitle – Когато използвате командата allintitle:news Google ще ви покаже всички страници, които имат в заглавието си „news“. Ако търсите две думи, в резултатите ще влязат само страници, които имат и двете търсени думи в заглавията си.

allintext – Със заявка allintext:информация като резултат ще получите всички страници, които съдържат в текста си думата информация.

allinURLallinURL:seo Такава заявка ще ви върне страници, които имат в url адреса си думата seo. Може да получите страници само с едната дума, с двете думи, но не в посочения ред. Също така резултатното url може да съдържа в себе си не точно посочената дума, а използвана такава като корен.

author – За да намерите публикациите от даден автор напишете командата author:primer и добавете автора.

inURL inURL:business success ще покаже в резултат страниците, които съдържат business  в url адреса си и success в останалата част от съдържанието на сайта (включително и в url-то). Не трябва да има интервал между командата и думите за търсене.

intitle intitle:google commands. Гугъл ще покаже страници, които имат google в заглавието си, а   думата commands в съдържанието на страницата. Не трябва да има интервали.

cache – Командата показва кешираната версия на началната страница.  Изписва се по  следният cache:seo-supermen.com Ако напишете думи за търсене cache:business success то те ще бъдат подчертани в резултатите от кеширани страници.

Link link:seo-supermen.com. Тази команда показва страниците, които имат линк (връзки) към началната страница на  сайта seo-supermen.com . Тук също не трябва да поставяте интервал между командата и условието.

related – За да намерите страници подобни на зададената използвайте тази команда. Синтаксис е следният: related:seo-supermen.com

info info:seo-supermen.com – показва информация за началната страница на seo-supermen.com

define – Ако напишете define:seo ще се покажат резултати за подадената дума, взети от различни сайтове, директории, портали и т.н. В случая за думата seo.

FileType – Ако искате да намерите файл в определен формат, можете да го направите с тази команда. Примерен синтаксис: бланка filetype:doc ще намерите файлове този формат , които отговарят на съответната търсена дума. Можете да използвате и оператора OR за да разширите търсени типове файла. Например бланка filetype:PDF OR filetype:DOC за файлове от тип pdf и doc.

Ако пишете няколко думи, винаги пишете първо по-важната, а следващите са за допълнение.

Ако съобразите тези условия ще спестите доста време в ровене из неправилните резултати.

Надяваме се с допълнителните Google команди за по-лесно и ефективно търсене, по-точно, бързо и ефективно да намирате каквото ви е нужно. Вижте още Полезни Google инструменти.

1 коментар към “Google команди за ефективно търсене”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *