Авторското право

Уважавате ли авторското право?

Всеки иска трудът му да бъде ценен, но някак си когато стане дума за трудът на другите не му се иска да го уважи. Правилото: Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб, важи и за уважението на чуждия труд и талант.

Интересен е факта, че точно авторите, чиито творби най-много харесваме и най-много ощетяваме. Логично е, никой няма да взема, ползва неща, които не харесва.

Веднага ще се чуе оправданието: Нямаме пари … Вярно е, криза е не можем да си позволим доста неща, но пък това не е оправдание да извършваме посегателства.

Да поговорим конкретно за авторското право в Интернет. Доста от материалите в Интернет са безплатни. Всеки качва някакви свои материали и в ентусиазма си не пише правата за ползване. Това означава ли, че трябва да му се ползват материалите безвъзмездно за лична изгода?

Културата на общуването и ползването в Интернет трябва да подскаже, че може да се направи нещо, когато много сме харесали даден материал и искаме да го ползваме, но не е упоменато как да го направим.

Правилото е: посочва се автора и източника – така е редно.

Посочвайки източника и автора, в процеса на ново и ново споделяне на даден материал, няма да се изгуби първоизточника и един ден най-хубавите материали в Интернет, на които всички се радваме да пише: Автор неизвестен.

Авторите на хубавите материали не ги правят за слава, но зачитайки тяхната находчивост и талант, ние ще ги мотивираме да продължават да правят хубави материали, а не да доказват че те са авторите. Обикновено това са раздаващи се личности и е под достойнството им да търсят правата си, но у тях ще остане разочарование, макар да са писали материала с ентусиазъм, че правят нещо добро.

Нека помислим върху тези неща – един момент се явяваме читатели, а в следващия автори.

За да е позитивно присъствието ни в Интернет, е хубаво да спазваме някакви правила на правилна комуникация, отношение и в частност при ползване на чужди материали да уважаваме авторското право, като посочваме автора и източника.

Понякога се оправдаваме и: Не знаех, че трябва…

Затова е тази статия, за да се знае, че трябва да се уважава авторското право, независимо дали авторът изисква това. А по-подробна статия за ползване на авторското право в Интернет ще напишем по-нататък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *