Баланс между текст и картинки

Текст, бележки, бележник, записки

В един добър сайт трябва да има баланс между текст и картинки, видео, флаш и други елементи.

Ако в сайта има само текст, той ще изглежда скучно и непривлекателно, колкото и да е добър, като съдържание текста. За търсачките няма проблем, той ще намира по доброто съдържание страниците на такъв сайт. Част от потребителите достигнали до него ще бъдат доволни, ако са намерили информацията, която търсят, но може да не се завърнат повече, не открили нищо друго интересно, което да привлече вниманието им. Цветовете въздействат върху хората, затова картинките са привлекателен акцент и онагледяващо изразно средство в сайтовете.

Ако текстът е дълъг, това го прави трудно за четене. Текста трябва да се раздели на абзаци, да се използва удебеляванеподчертаване, оцветяване, наклонен или различни шрифтове и големина на буквите за да има акценти в него. Разбира се с тези текстови ефекти не бива да се прекалява, както и с някои по-атрактивни текстови ефекти: мигащ и скролиращ текст.

Ако текстът е твърде малко, страницата изглежда празна, което е неуютно.

Ако в един сайт има само картинки, той е беден на информация. Атрактивен е за посетителите, които обичат картинки, но за да се намира от търсачките, е необходимо мета таговете за картинки да са добре направени и е нужно да има и малко текст, било то описание на картинката и заглавие на страницата. Най-добре е когато има баланс между текст и картинки, съобразен с същността на сайта. Ако сайта е информативен превес ще има текста, а картинките ще са семпли акценти, или илюстрации на съдържанието. Ако сайта е галерия, преобладаващи ще бъдат изображенията, но добре класифицирани, описани и с нужните атрибути.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Име на картинката :
title=“име на картинката“

Текст, който се появява, ако изображението не се зарежда или е информация за не зрящи потребители:
alt=“картинка“
––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

В сайтовете има място и за други графични елементи – видео, флаш, анимации. Но те трябва още по-внимателно да се използват. На една страница повече от едно анимирано изображение може да я направи претрупана и да внася хаос. Дори сайтовете, които предлагат предимно такива ресурси, трябва да бъдат внимателни. Може би е тук мястото да се добави и озвучаването на страниците.

Сайтовете с звуков фон са ефектни, но се случва да бъдат и дразнещи. Освен това, всички графични, видео, звукови файлове трябва да бъдат минимални като обем, за да не затрудняват зареждането на страницата.

Така, че внимавайте когато правите своите сайтове. Препоръчваме да имате баланс между текст и картинки, за да бъде сайта хубав, посетителите да го харесват, да остават по-дълго време в него, да се връщат отново когато им е нужна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *