Добро отношение към клиента = успешен бизнес

Бизнес, отношение, поздрав, лидер, шеф
Доброто отношение към клиентите  е най-важно за успешен бизнес
Доброто отношение към клиентите е най-важно за успешен бизнес

Уж всеки бизнесмен знае това важно за бизнеса правило, че с добро отношение към клиента се постига успешен бизнес, но на всеки от нас се е случвало да бъде клиент в магазин, фирма, офис с не дотам добро отношение към клиентите. Сблъсквали сме се с всякакво отношение – добро и културно или напротив – нелицеприятно, нервно. На никого не му е приятно да бъде обслужван от нервен служител, все едно му се карат. Подобно отношение въобще не е професионално и никой не трябва да се държи по този начин с клиентите си – това си е и правило №1 при обслужването.

Много е важно продавачът, човекът който прави контакт с клиентите да умее да общува. Понеже той е лицето на фирмата и той продава нейната стока, той „продава“ фирмата. Едно е да влезете в магазин където да сте сами с продавачката и тя да не може, да не знае как да ви обслужи, да не ви обърне внимание, или съответно в друг магазин където биха ви разяснили всичко за което питате, като ви предлагат най-добрите варианти, а не най-скъпите. Това също е от огромно значение – не да предложиш най-скъпия продукт в магазина и по този начин да се отчетат продажби, но да предложиш адекватно решение на клиента. Така печелиш клиент, този човек пак ще посети твоя офис или магазин, даже и ще те препоръча на негови познати, приятели.

Независимо дали клиента е прав или греши той трябва да бъде правилно, професионално обслужен – това си е като закон в това ниво на контакти: фирма – клиент. Чрез това обслужване могат да се направят много добри изводи какво представлява самата фирма, бизнеса който развива. За пример може да дадем един от телекомуникационните оператори – имат силни PR-и, ползват постоянна реклама в най-големите медии, спонсорират всичко, но когато влезеш вътре в техните офиси – се оказва, че нещата не са толкова розови. Именно за това хората правят съответния бизнес, а не лъскавата реклама и скъпо платените PR-и.

Много хора имат бизнес или искат да започнат такъв. Това е хубаво и насърчително, но трябва навреме да разберат това отношение. Първо – те самите да го прилагат в своето ежедневие и контакти с околните, с другите, и след това да подберат и ако е необходимо да научат своя персонал как да се отнася с клиентите. Защото в своята комуникация, независимо дали това ще е собственика на фирмата – т.е. вие, или ваш служител – имайте предвид, че преди всичко когато продавате нещо, вие продавате първо себе си. След това продавате фирмата и едва накрая следва стоката която предлагате. Самият аз, когато посещавам магазин или пазар избирам да пазарувам само и единствено от продавачи, които са усмихнати, имат добро отношение с клиента, знаят как да реагират и какво да направят, помагат ако е необходимо. Даже и пред неговия щанд да има опашка, а същата стока я има на съседния щанд – аз избирам да чакам, но искам да бъда добре обслужен, с усмивка и настроение и ако не знам нещо да ми се помогне. Когато споменавам „усмивка“ – имайте предвид, че много добре си личи фалшивата усмивка от истинската.

Как ще сложиш някоя „нервна лелка“ да ти поема клиентите? Това като факт говори много лошо и за фирмата и за нейния собственик, и не на последно място за бизнеса който развива.

Хората на подобна длъжност трябва да знаят, че те представляват лицето на фирмата и докато се намират на този пост те представляват самата фирма, за която работи. Където и да се намираш, каквото и да правиш, каквото и да говориш – ти винаги си представител на своята фирма. И това не е пресилено. Всички сме били свидетели как някой, който разнася стока с фирмена кола, или има опознавателни знаци на своята фирма и показва недобро отношение, как независимо от ситуацията – намира се на друго място, на пътя, в магазин, на улицата, но крещи, псува, ръкомаха, обижда… . Какво ви говори това? Най-малкото – служителите на подобна фирма са нервни, невъздържани, не могат да се контролират. От своя страна шефа, собственика на съответната фирма също не може да контролира своите подчинени и почти сигурно и вследствие на това вече можем да се съмняваме в качествата на продукта, който предлага тази фирма. Защото от подобна ситуация може да се направи преценка за целия бизнес.

Ако работата ви включва срещи с хора, от които зависи вашия бизнес, и в същото време знаете, че имате сприхав характер, лесно кипвате – замислете се и опитайте да се контролирате. Трябва да успеете да уравновесите своите реакции и постъпките ви да бъдат правилни, да се държите винаги добронамерено и професионално. Ако не успявате да го правите – значи не ставате за бизнес. Бизнес в истинския смисъл на думата бизнес
Никога не си показвайте характера, защото това ще се използва против вас. Независимо къде се намирате и какво правите – дали сте на конференция или бизнес среща, дали обслужвате клиент на адрес или продавате стока.

Ако продавачите, които наемаме в нашата фирма са нервни и не обслужват добре клиентите, те няма да влизат при нас, ще предпочетат да отидат при конкурентите които предлагат същата стока като нас, вследствие на това продажбите ще намалеят, нашия бизнес ще западне и ще бъдем принудени да намалим заплатите на служителите си, а даже и в някой случаи и да уволним някой, който системно не показва професионално отношението към клиентите. Бизнесът зависи от отношението към клиентите в неговата цялост – като се почне от собственика на съответната фирма и се стигне до човека, който е зад щанда и приема поръчки и продава стока. И най-качествения продукт трудно би се продавал с лошо отношение, затова един от главните принципи на всеки бизнес е: Клиентът винаги е прав.

Интересни дискусии за бизнеса можете да намерите във форума на предприемачите, където споделят опит и идеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *