Какво е домейн?

SEO дизайн, url, урл адреси, сайт

Много хора се питат какво е домейн? Домейна е важен идентификационен елемент на сайта. Като цяло,  домейна представлява Интернет протокол (IP) .

Име на домейн, синтаксис

Домейна се състои от един или повече елементи, наречени етикети.

  • Най-десния етикет показва  домейн от първо ниво, например www.naprimer.com домейн име принадлежи на домейн от първо ниво COM.
  • Йерархията на домейните се разпростира  от дясно от домейна на първо ниво до поддомейните. Например: naprimer.com e поддомейн на домейна COM, плюс етикета WWW най-вляво. Образува адреса www.naprimer.com, Това дърво на етикети може да се състои от 127 нива. Всеки етикет може да съдържа от 1 до 63 октета. Пълното име на домейна не може да надвишава с обща дължина от 253 символа. Практически, някои домейн регистри могат да имат по-къси лимити.
  • Име на хост е домейн име, което има най-малко една асоциирана IP адрес. Например, имената на домейна www.proba.com и proba.com са имената на хостовете, като има предвид, че домейна ком  не е. Въпреки това, други домейни от горно ниво може наистина да имат IP адрес, и ако е така, те също са имена на хостове.
  • Валидно име на хост е валидно  име на домейн, но валидно име на домейн не е задължително да е валидно име на хост.

Надяваме се вече да правите разлика между домейн и сайт. Това са две различни неща и когато някой се затрудни с въпроса: „Какво е домейн?“, вие ще можете да отговорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *