Какво е SEO?

През последните години много се говори и все повече хора се питат какво е SEO? Много фирми занимаващи се с уеб дизайн, предлагат и услугата SEO в пакет или като отделна, доста скъпо платена услуга, като гаранции,  за успеха на сайта, никой не дава. Но какво  е това загадъчно нещо SEO?

Най-простичко казано, SEO е оптимизация за търсачките.  SEO е съвкупност от процеси по подобряване на видимостта на  един уеб сайт или уеб страница в търсачките.

Съкращението „SEO“ произлиза от  Search Engine Optimization и означава оптимизация за търсачките. Абревиатурата е приета от  хората, които се занимават с оптимизация, като по-компактно за употреба съкращение. Началото на оптимизирането на сайтове за търсачките е преди 20 години. Изразът „Оптимизация за търсачки“  документирано се споменава за първи път през 1997 година.

Успешната  оптимизация на един сайт, прави  появяването му  в търсачките по-бързо, по-често и на възможно най-предни позиции  в списъка с резултати от търсенето по дадена дума или съчетание. Класирането на сайта на  преди позиции в търсачките повишава възможността да привличане на  повече посетители в самият сайт.

За добрата оптимизация на един сайт е нужно да се анализира по какви специфични, ключови думи или изрази,  трябва да излиза на челни позиции в търсачките. За това е нужно да се познава  психологията на съответната  аудитория от потребители – начина им на изразяване и евентуалните думи или изрази, по които биха търсели даден продукт.

Какво включва оптимизирането на сайт?

Оптимизация на сайта  включва редактиране на съдържанието му и HTML кода,  за да го подобри и направи добър за индексиране от търсачките.

Мета информацията е първият елемент на оптимизиране на сайт. За да не се деформира  с времето, трябва да се следи дали мета информацията отговаря на съдържанието на сайта. Ако съдържанието редовно се обновява, трябва да се обновява и мета информацията, в противен случай тя може да не отговаря на съдържанието и да влоши оптимизирането на  сайта.

Оптимизиране на текстовото съдържание на сайта. В добре оптимизиран сайт, трябва да има достатъчно текст, описващ дейността на сайта. В този текст трябва да има оптимално количество ключови думи, разпределени по определен начин.

Освен по думи,  SEO може да се насочи към други  различни видове търсене – търсене на изображения , локално търсене , видео търсене и други специфични търсения.

Оптимизирането включва и други инструменти за подобряването за добра откриваемост на сайта сайта.

Не трябва и злонамерено да се вписва невярна мета информация, както и да се злоупотребява с другите инструменти за оптимизиране.
За да се противопоставят на такива злоупотреби, търсачките непрекъснато подобряват своите инструменти,за да  осигурят по-добри, гарантирано качествени  резултати за своите потребители, като  показват най-подходящите резултати от търсенето, а не манипулирани страници. За търсачките е важно да подобряват качеството на услугите, защото ако показват на потребителите несъществена за тях информация, те ще потърсят друга търсачка с по-ефективни резултати. Търсачките разработват  все  по-сложни алгоритми за класиране, които вземат предвид допълнителните фактори, които са по-трудно за манипулация. Това прави оптимизирането на един сайт по сложно и разбираемо само за специалистите в областта на SEO.

В надпреварата да се подобрят методите на търсене и намиране на качествена информация създава конкуренцията между търсачките.  Това ги прави все по-добри и полезни за потребителите. Сайтове, които използват прекалено агресивни техники за класиране в търсачките, стигат до обратният ефект и техните сайтове да бъдат забранени за резултатите от търсенето. Затова баланса между методите за по-добра класиране на сайтовете в търсачките се нарича оптимизиране. Да се намери баланса вече е сложно нещо, затова SEO дейността е така търсена и скъпо платена услуга. Това накратко е SEO.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *