Дизайн на лого

Дизайн на лого

За да се направи Дизайн на лого трябва да се знае предмета на дейност на фирмата. Дизайна на истински доброто лого, вплита в себе си името на фирмата и предмета на нейната дейност, като я изобразява красноречиво. Подбират се цветове и форми съответстващи и изобразяващи добре същността на дейността. В същото време логото не трябва да бъде сложно и претрупано, трябва да е максимално изчистено. Фирмения знак трябва да може да се използва максимално лесно по различни поводи, да се запомня лесно.

Какво е определението за най-добро лого? – най-добро лого е това, което може да се нарисува с пръчка върху пясък с едно движение, и като почнеш да рисуваш логото не трябва да отделяш пръчката от пясъка. Най-известните и най-добри лога са именно такива.

Може още много да се говори, пише на тази тематика. Според мен няма смисъл за това. Най-доброто което можем да направим, е да дадем примери: IBM, Coca Cola, Apple, FedEx, Adidas, Nike. Всички знаете тези марки. Още като чуете за тях и се сещате за техните лога. Няма и как да е иначе. Всички те вплитат точно това в себе си – уникалност, простота, ефективност, докосване до идеята на фирмата.

Примери за запомнящ се дизайн могат да се дадат и от родната практика. Всички знаем и никога не бихме сбъркали логото на Петрол, на БНТ, на Пловдивския панаир, на Албена, на Български пощи, Национален парк Пирин… . Много са, не можем да ги изброим всички. Свързва ги това, че техен автор е най-добрият български график-приложник, народен художник Стефан Кънчев.

Самият Стефан Кънчев говори и описва много добре какво представлява и как се прави дизайн на лого:

„…Една марка трябва да има качествата на пластическо изкуство, които ще й дадат възможност да преминава през годините и временните промени на вкусовете, без да остарява. Всяка от тези марки може да бъде увеличена до монументални размери, може да бъде намалена до миниатюра, но тя няма да загуби нито от своята четливост, нито от своята пластическа красота“.

Днес почти всеки, който може да работи на компютър твърди, че може да прави дизайн и в частност лого. Понеже логото е понякога няколко щриха или текст, подвежда, че е лесно за изработване.

Нито техниката, нито софтуера, дори и образованието не прави дизайнера. Най-важното за дизайнера е да има креативно мислене, усещане за пропорции, цветови баланс, и цялостна хармония. Върху тази база е нужно образование и опит.

За да се достигне до онези няколко щриха, които красноречиво да изобразяват същността, дизайнера минава през етапите на проекта за лого до изблика на идеи и избора на онази от тях, която ще съчетае простотата и яснотата на логото – главния знак за фирмена идентичност.

И в края на статията, но не и на последно място, след като обяснихме какво представлява дизайн на лого, и вече знаете колко труд отнема изработката му, се обръщаме към вас: Ако се нуждаете от такива услуги, свържете се с нашия екип. Ние ще се погрижим да получите най-добрия продукт.

Цитата е взет от stefankanchev.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *