Срок на възвращаемост на проектите

Печалба от интернет, пари, доходи, работа, бизнес
Срок на възвращаемост на проектите
Срок на възвращаемост на проектите

Всеки който прави и пуска в действие сайт, го прави с идеята да има един разумен срок на възвращаемост на проектите, на идеите с които е направен сайта. Разбира се, тук говорим за проектите, които правим с цел да печелят пари. И да, това не е необичайно, прави се от много хора – стартират сайтове с цел да печелят от тях. Защото сайтът, като всичко друго е и продукт, и този продукт, ако е успешен ще може да се продаде, ако е провал – няма да може да се продаде.

Тук вече има два основни момента – дали сайтът, който се прави е дългосрочен или краткосрочен проект. Нещата са ясни при дългосрочните проекти – тук би трябвало да намерите такава тематика, че да успеете да ангажирате за по-дълъг период от време интереса на хората, които влизат в интернет. Съответно за целта, независимо дали сайтът ще бъде нишов, тясноспециализиран или широкоспектърен, той трябва да може да предоставя качествена, търсена информация.

При сайтовете приходите могат да се разделят условно на два етапа – възрващаемост и печалба.

На първо място идва възвращаемостта. Когато пуснете проекта в действие, трябва да можете да си покриете вложените разходи – труд, разходи по домейн, хостинг, дизайн и други… . Ако успеете да привлечете реклама веднага с пускането на сайта – тогава този срок на възвращаемост на проектите ще е много бърз и това ще ви помогне да продължите да работите по сайта, да не сте на загуба. Ако не успеете да направите това, то веднага след неговото стартиране трябва да потърсите източник на доходи, на първо време може и да намалите цената на отдаваната от вас реклама, но тези приходи ще ви помогнат да покриете разходите по сайта и да го поддържате и направите хубав и търсен, може и да ги вложите на свой ред в реклама, и след това когато прецените, че вашия проект вече е стабилен – тогава може да увеличите цените за реклама и ще имате приходи. Тогава даже и да продавате по-скъпа реклама, хората ще ви предпочетат, защото сайта ви е хубав, посещаван, предоставя необходимата информация за която е направен, поддържан е и се обновява редовно.

Всичко това, което споменахме относно дългосрочния проект е валидно и за краткосрочните проекти. Разликата е тази, че сроковете са много малки и се сливат. Краткосрочните проекти се правят за няколко дни или за няколко месеци. След това сайта отива в „трета глуха“, както се казва, а вие започвате нов проект или продължавате с вече започнати такива.

Както и при дългосрочните, така и при краткосрочните проекти е хубаво сайтовете да се пускат вече готови, но докато при дългосрочните има място за корекции, то при краткосрочните всичко, което се направи в момента си е финално. Нужни са бързи реакции, да се успее да се улучи тематиката, да се направи сайта действащ от първия път. Също така тук сроковете са кратки и възвращаемост и печалба се сливат.

Тук вече опираме до следващия момент – продажбата. Трябва да умеем не само да направим хубав, посещаван, търсен сайт, но и да успеем да го продадем. Било то и буквално – да продадем самия сайт, или преносно – да продадем реклама в сайта. Това са две различни умения – да правим сайтове и да разбираме от реклама. Някой хора работят в екип, има хора, които си отговарят за различни длъжности: дизайн, кодировчик, отговорник за поддръжка на сайта и обновяване на съдържанието му, продажба на реклама. Това винаги е печеливша стратегия. Един човек не може да отдели време за всичко, а всяка длъжност си иска своето си време. Понеже в тази статия говорим за срок на възвращаемост на нашите проекти, ще наблегнем за рекламата. Ако не можете, не умеете да се продадете – тогава наемете рекламен агент или рекламна агенция, и оставете на тях да се грижат за тази част от проекта. Ако успеете да наемете качествените хора, които да си разбират от работата само ще спечелите. Винаги е по-добре да отделите и да дадете 20 % – 30 % от приходите на тези хора, а останалата част от сумата да е за вас, отколкото да решите да плащате по-малко или сами да се заемете с тяхната работа и като следствие на това свое решение да не успеете да привлечете никакви реклами и да нямате никакви приходи.

Когато започвате проект, особено преди да го пуснете, го огледайте за последно от всички страни. Преценете какво може да направи този проект и какво не може, кои му са силните страни и кои – слабите. Възползвайте се и наблегнете на силните му страни, ако е възможно поправете слабите, ако не може да се поправят, се опитайте да ги игнорирате и да са незабележими за посетителите на сайта.
Ако знаете кое какво да направите, може да се окаже, че разполагате с един посредствен проект, но ако успеете да го “облечете в лъскава опаковка” – ще успеете да го продадете и да си възвърнете вложените средства, усилия, да спечелите от него.

Разбира се, може и другия вариант – да имате един хубав, стойностен проект, но ако не умеете да го продадете, да го анонсирате, да го покажете на хората, ако не наемете добър рекламен агент – тогава този проект ще е загуба за вас, няма да си възвърне вложените средства, и ще останете само с удовлетворението, че сте направили нещо хубаво и стойностно. Това също не е малко, напротив, но в момента говорим за проекти, от които очакваме да има възвращаемост на средства, защото това ни е работата и очакваме да печелим от нея.

Като изводи може да споменем, че гаранцията за бърза печалба е да предложим нещо търсено, атрактивно и привлекателно, и задължително – много качествено. Не го ли направим – ще загубим. Понеже интернет е един от най-динамичните сектори в нашия живот, промените са много бързи, и ако не внимаваме и “не сме в час”, ще загубим със сигурност, конкурентите ни ще ни разминат, изпреварят. И ако не сме достатъчно действени, креативни, решителни, няма да имаме никакъв срок на възвращаемост от нашите проекти – даже е възможно да вземат идеята от нас, да я направят, пуснат и продадат по-добре от нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *